Dilema expertilor: cat este de vina omul pentru vremea aberanta?

Luna aceasta Europa a fost martora unor evenimente meteo iesite din comun. In timp ce sud-estul Europei a fost parjolit de valuri de caldura fara precedent, Marea Britanie s-a confruntat cu inundatii majore, nemaiintalnite in ultima jumatate de secol. Presa internationala abunda in materiale care incearca sa gaseasca o explicatie asupra aberatiilor climatice care se petrec pe glob. Cifrele prezentate sunt extreme.

Marea Britanie se confrunta cu inundatii fara precedent, in timp ce sud-estul Europei este lovit de temperaturi extreme. Parerile specialistilor sunt impartite insa toti se pun de acord asupra evidentei: clima sufera transformari majore.

BBC a publicat joi un material in care citeaza o serie de experti britanici in probleme de mediu.

“Se poate spune ca datorita incalzirii globale vor avea loc o serie de fenomene meteo extreme, insa nu putem atribui incalzirii globale evenimente specifice”, spune Malcolm Haylock, expert in probleme climatice.

Majoritatea expertilor pica totusi de acord asupra unui fapt. Pana la sfarsitul acestui secol temperatura va creste cu aproximativ 1.1-6.4 grade Celsius. In privinta inundatiilor si secetei insa, este greu de atribuit activitatilor umane trendul precipitatiilor.

Clima europeana este influentata de un sistem climatic numit Oscilatia Nord-Atlantica. Acest sistem se bazeaza pe masuratorile presiunii atmosferice la nivelul marilor din Islanda si Insulele Azore.

In ultimii 50 de ani aceste cifre au avut o tendinta de scadere, insa este greu de presupus ca au fost provocate de activitatea omului, atata timp cat nu se poate stabili cu precizie acest fapt, mai scrie BBC.

Sursa

Ozonul ar putea fi unul dintre gazele care influenteaza mult mai puternic schimbarile de clima, decat se credea pana acum, dar pe care oamenii de stiinta nu l-au luat prea in serios. Un studiu publicat in revista Nature si citat de BBC News vorbeste mai multe despre efectele ozonului asupra mediului inconjurator.

Autorii studiului sunt de parere ca efectele ozonului (O3) au fost neglijate pana acum. Unul dintre efectele negative ar fi acela ca, la o distanta apropiata de pamant, ozonul dauneaza plantelor, reducandu-le capacitatea de a absorbi dioxid de carbon din atmosfera.

Prin urmare, mai mult dioxid de carbon va ramane in atmosfera in loc sa fie absorbit de vegetatie. “Acest lucru va grabi schimbarea climei”, spun autorii raportului.

“Ozonul ar putea fi mult mai important, in schimbarea climei, decat am crezut noi pana acum”, noteaza Peter Cox, de la University of Exeter, Marea Britanie.

Ozonul din paturile inferioare ale atmosferei se formeaza ca reactie intre razele de soare si alte gaze cum ar fi oxizii de azot, metan si monoxid de carbon.

Emisiile de gaze ca rezultat al activitatii umane au dus la niveluri ridicate ale acestui gaz, la suprafata Pamantului. Studiul este unul important deoarece arata ca ozonul are un efect major, indirect, in partea inferioara a atmosferei.

Cercetarile facute la nivelul solului au fost in general indreptate, pana acum, asupra modului cum ozonul, in concentratie ridicata, afecteaza plamanii oamenilor. Dar ozonul influenteaza negativ si viata plantelor, reducandu-le capacitatea de absorbtie a dioxidului de carbon.
Sursa

Nu ştiu unde se va ajunge dar bine nu ne va fi. Pe lângă grijile zilnice o să mai suportăm şi o vreme dusă la extrem pentru parametrii normali de funcţionare ai corpului uman. Să sperăm că vom rezista cât mai mult …