Coltanul scoate sclavia la lumină

Coltanul este o rocă cu conţinut metalic din care se extrag Niobiu-ul şi Tantal-ul.  Tantal-ul se foloseşte la fabricarea circuitelor electronice ce se regăsesc cam în tot ce mişcă pe piaţa de profil: telefoane mobile, unităţi optice, calculatoare, mai exact la fabricarea condensatoarelor de mare performanţă şi de mici dimensiuni. Mai multe citiţi aici.

Acest mineral nu se găseşte chiar pe toate drumurile, el provine din minele din Republica Democrată Congo. Din cauza acestui mineral şi datorită utilizării lui din ce în ce mai frecvente s-a ajuns, defapt povestea e mult mai veche, la starea de terorizare a acelei zone, aici mă refer în special la locuitori şi la modul în care sunt exploataţi.

Din 1998 pana in 2003, sase tari africane si peste 25 de grupuri de rebeli au luptat caineste pentru a controla minele de coltan din Congo. Cunoscuta ca „Razboiul Mondial al Africii”, inclestarea a omorat peste cinci milioane de persoane.

Satenii erau rapiti cu pusca la tampla si fortati sa sape. Copiii erau transformati in sclavi, iar femeile erau violate de miile de cautatori de coltan.

Armatele si rebelii suficient de norocosi sa gaseasca ceva erau intampinati cu bratele deschise de companiile occidentale, care cautau sa profite de pe urma industriei electronice.

In definitiv, era vorba de facut bani. Intrucat lumea astepta cu nerabdare scoaterea pe piata a celor 2.000 de playstation Sony spre exemplu, pretul coltanului a crescut de la 44 USD pentru aproximativ 500 de grame la 275 USD pentru aceeasi cantitate.

În lumea mileniului III, în care ne batem cu pumnul în piept că suntem democraţi, că suntem la un nivel ridicat al evoluţiei noastre ca specie, noi defapt suntem la fel ca acum 5000 de ani, când animalul din noi dicta totul şi intelectul nu se stresa prea tare. Acest fenomen nu cred că este unul izolat dar, la cum merge lumea în ziua de azi, cred că indică începutul decăderii speciei umane, în care setea de putere şi înavuţire ne face mai puţin umani.

Articolul complet, din care este extras citatul îl găsiţi aici. Este în limba română, spre deosebire de primul link, nu vă codiţi să îl citiţi. S-ar putea să am mici greşeli în acest articol, în prima parte, asta datorită traducerii poate neinspirate din limba engleză. Scuze dacă este aşa, vă rog corectaţi-mă.