Japonia incepe prima sa misiune de observatie a Lunii

Japonia a lansat cu succes, vineri dimineata, o racheta transportand o sonda de observatie a Lunii, prima etapa a celui mai ambitios program lunar dupa misiunea americana Apollo din anul1969, a anuntat Agentia de explorare spatiala JAXA, citata de presa internationala.

Lansatorul japonez H-2A a decolat „fara probleme” vineri la ora locala 10:31 (01:31 GMT) de la baza Tanegashima din sudul tarii, avand la bordul sau sistemul „Kaguya” compus dintr-o sonda principala si doi mici sateliti anexati.

Misiunea are ca obiectiv o mai buna cunoastere a originii si a evolutiei Lunii cu ajutorul a 15 instrumente de masura la bord.

Dupa misiunea “Kaguya”, numele unei printese al unui conte traditional japonez, va fi posibila desenarea unor harti foarte precise cu Luna care vor contine detalii despre suprafata acesteia si despre structura sa. Va fi, de asemenea, studiata repartitia mineralelor si a altor elemente si vor fi evaluate fenomenele magnetice lunare.

Sonda se va apropia progresiv de Luna si se va pozitiona pe orbita la o distanta de 100 kilometri.

sursa

De-abia aştept să se dea imagini de pe lună, să vedem , oare o să găsească steagul americanilor ? Eu nu cred cât o-i trăi că americanii au fost pe lună, aşa cum pretind prin filmul ala al lor mincinos. În opinia mea omul încă nu a călcat pe altă planetă decât Pământ până la ora actuală … deci rămâne de văzut. Când vine vorba de încredere, parcă mai multă am în japonezi decât în americani.