Eu cu cine votez ?

Nu am avut timp să urmăresc campania electorală şi chiar eram confuz cu privire la întrebarea: pe 25 noiembrie ce votăm ? Dar m-am documentat puţin şi iată că am aflat, poate ajută şi pe alţii.

Mai sunt două zile până când românii trebuie să vină din nou la urne. Duminică, cetăţenii cu drept de vot sunt chemaţi să se pronunţe în legătură cu două teme, ambele în premieră: alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pentru introducerea votului uninominal.

Românii trebuie să aleagă 35 de parlamentari care îi vor reprezenta în Parlamentul European. Cei mai mulţi s-au afiliat deja grupurilor politice existente, 9 membri în grupul Partidului Popular European şi al Democraţilor Europeni, 12 în grupul Socialiştilor Europeni, 8 membri în grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Europeni. Deşi mandatul în forul european este de cinci ani, cei 35 de europarlamentari aleşi pe 25 noiembrie vor sta la Bruxelles doar un an şi jumătate deoarece, în 2009, în toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii vor avea loc alegeri la termen.13 partide au depus liste de candidaţi pentru Parlamentul European. În total, 550 de oameni pe liste de partid, plus un candidat independent se luptă pentru cele 35 de locuri ce revin României în actuala legislatură.

Tot pe 25 noiembrie, însă, românii trebuie să se pronunţe şi în legătură cu introducerea votului uninominal, la referendumul convocat de Traian Băsescu. Mai exact, românii trebuie să spună dacă sunt de acord ca, la următoarele alegeri pentru Parlamentul României, toţi deputaţii şi senatorii să fie aleşi în circumscripţii uninominale, pe baza unui “scrutin majoritar în două tururi.” Românii trebuie să răspundă la întrebarea:

Sunteţi de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toţi deputaţii şi senatorii să fie aleşi în circumscripţii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi?

Răspunsul meu va fi evident DA …