vine Moş Nicolae

După cum ştiţi probabil deja, în această seară vine Moş Nicolae şi aduce cadouri la cei care au fost cuminţi sau nu. Îmi plac aceste sărbători în care avem ocazia să arătăm celor dragi cât de mult înseamnă pentru noi şi sunt prileje favorabile reuniunilor de familie, ieşirilor cu prietenii sau ajutarea celor sărmani. La noi, la români, mă deranjează faptul că au apărut sărbători străine care sunt foarte bine mediatizate, cu toate că ori nu au nici o treabă cu obiceiurile noastre, ori există deja sub altă denumire.

Una dintre acestea este Crăciunul, cine vine … oare cine … Moş Crăciun. Oare nu era Moş Gerilă, bătrânelul nostru propriu şi personal despre care aud pomenindu-se din ce în e mai rar. O alta este sărbătoarea Valentines Day, care este la o săptămână diferenţă de Dragobete. Noi nu ne putem arăta iubirea de ziua noastră oficială dedicată acestui eveniment sau avem nevoie de americănisme pentru a ne arăta sentimentele …?

Mai sunt şi alte sărbători de acest gen sau personaje care ne-au invadat cultura şi ne-au făcut să uităm de tradiţiile şi obiceiurile noastre. Oare mai avem o identitate care să ne reprezinte prin personaje mistice sau sărbători ?

Eu nu sunt de acord cu aceste neologisme … noi suntem români, încă.

2 Comments

  1. nu numai sărbătorile, dar şi multe alte lucruri am împrumutat din cultura americană…de exemplu, în ultima vreme, majoritatea neologismelor apărute în limba română vin din engleză…..
    din păcate, multe civilizaţii (nu numai noi) se tipizează după modelul SUA…

  2. Nu stiu daca la Mos Gerila ai dreptate…din cite stiu, tot Mos Craciun era si la noi, dar in anii cit au fost comunistii la putere, ea s-a transformat in Mos Gerila.

Comments are closed.