despre Experienţa în vânzări

De multe ori suntem puşi în situaţia să vindem ceva sau chiar ne facem o carieră din asta. Când mergi la un interviu pentru un post în vânzări eşti, evident, întrebat dacă ai experienţă în domeniu. De multe ori răspunsul este NU. Eşti sigur ?

Eu cred că experienţă în vânzări are toată lumea. Problema este că nu toată lumea ştie sau interpretează anumite evenimente din viaţa lor în acest fel. Experienţa în vânzări începe, fără să ne dăm seama, la pubertate. Atunci hormonii îşi intra în drepturi şi începi să simţi anumite emoţii, sentimente sau trăiri faţă de cineva, de obicei de sex opus. O să spuneţi, bine dar ce legătură are ? Păi are, poate nu la acelaşi nivel dar este iniţierea.

Să luăm un exemplu concret. Un băiat şi o fată, de obicei. De cele mai multe ori băiatul “agaţă” fata. Deci el ce face: îşi etalează calităţile, poartă discuţii cu fata respectivă, îşi schimbă atitudinea şi îmbrăcămintea după gusturile şi aşteptările acesteia. Deci el practic se vinde, devine un produs, iar fata devine cumpărătorul care trebuie să fie impresionat de calităţile produsului pentru al accepta. Dacă nu are succes din prima, învaţă din greşeli, se adaptează la situaţie şi trece mai departe, la o altă fată.

Sper ca exemplul meu a fost cât se poate de explicit. Este un exemplu care nu face referire la cea mai veche meserie din lume.

Când mergi la un interviu pentru un job (serviciu) sau ceri o avansare, fără să îţi dai seama faci acelaşi lucru.

După cum am “spus” aceasta este doar prima formă a experienţei în vânzări, celelalte se ating în momentul implicării în domeniul vânzărilor.

Părerea mea !