Cinci societati vor sa activeze pe piata pensiilor facultative din Romania

Cinci companii au depus, pana la 1 martie, cereri de autorizare pentru a functiona pe piata pensiilor facultative (Pilonul III), se afirma intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Companiile care au depus documentatia sunt BCR Asigurări de Viată, pentru obtinerea autorizatiei ca administrator de fonduri de pensii facultative, Allianz – Tiriac, pentru obtinerea autorizatiei de constituire a societătii de pensii, Aviva Asigurări de Viată, in vederea obtinerii autorizatiei ca administrator de fonduri de pensii facultative, KPMG Audit S.R.L, in vederea obtinerii avizării ca auditor al fondurilor de pensii facultative şi ING Asigurări de Viata S.A., in vederea obtinerii autorizatiei ca administrator de fonduri de pensii facultativ.

“Cel putin cinci fonduri de pensii private administrate de trei bănci ar putea fi operationale pana in luna mai a acestui an”, a declarat recent preşedintele CSSPP, Mircea Oancea, citat de Rompres.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a demarat, la sfarşitul lunii octombrie 2006, procesul de autorizare a entitătilor care vor administra fonduri de pensii facultative şi a estimat initial ca acest proces va dura numai trei luni. Conform legii, aceste fonduri de pensii pot fi administrate de trei tipuri de entităti – societătile de pensii nou constituite, avand ca unic obiect de activitate colectarea, administrarea şi investirea contributiilor, societătile de asigurări care functioneaza in baza autorizării Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi societătile de administrare a investitiilor, autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), informeaza Rompres.

Conform reprezentantilor CSSPP, in primul an de functionare a pilonului III, se poate ajunge la 200.000-300.000 de participanti in sistem.

Sistemul facultativ de pensii este finantat din contributiile suplimentare şi optionale ale celor care obtin venituri din salarii şi asimilate salariilor. O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15 la suta din venitul brut şi poate beneficia de pensie cand implineşte 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro de la angajator şi 200 de euro de la angajat.

Criteriile pentru ca o companie sa devina administrator de fond de pensii sunt:
– sa aiba un capital social de cel putin 1,5 milioane euro;
– membrii consiliului de administratie sa aiba pregătire in domeniu;
– compania sa nu aiba datorii la bugetul de stat şi, totodată, sa indeplineasca anumite conditii legate de provenienta capitalului.

Documentatia solicitata este stabilita de Legea nr.204/2006 privind fondurile de pensii facultative şi normele privind autorizarea/avizarea entitătilor de pe piata pensiilor facultative şi se afla in diverse etape. Daca se constata indeplinirea conditiilor impuse de legislatia in vigoare va fi propus a Consiliului CSSPP autorizarea/avizarea acestora. Dupa autorizare/avizare aceste entităti vor fi inregistrate, in Registrul Public, la Sectiunile corespunzătoare, de pe site-ul CSSPP.

Societătile avizate de CSSPP pana in prezent sunt BRD – Groupe Societe Generale S.A., depozitar al activelor fondurilor de pensii facultative şi Ernst & Young Assurance Services S.R.L. – auditor financiar pentru fondurile de pensii facultative, informeaza Rompres

Sursa :  Avocatnet.ro