Târgul de Paşte din centrul Sucevei

Ce să faci în Suceava într-o zi frumoasă de primăvară ? Păi simplu, stai pe net . :lol: Sau alţii ar spune, ieşi în oraş. În care oraş ? La noi dacă vrei să ieşi să te plimbi nu ai unde, parcurile sunt sub orice critică la care se adaugă şi porţia de rupt picioare dacă te deplasezi până la ele pe jos.

Am vrut şi eu să ies ieri în oraş şi să mă plimb puţin aşa că am ales singurul parc din Suceava care cred că este practicabil în acest moment şi anume parcul de la Catedrala Catolică. Cu această ocazie am aflat că parcul are şi un nume şi acela este “Parcul Profesor Ioan Nemeş” iar coincidenţa a făcut să prind în desfăşurare Târgul de Paşte de anul acesta din târg. Printre căsuţele amplasate prin parc unde diverşii meseriaşi îşi prezentau marfa spre vânzare, unul dintre lucrurile care m-a derutat a fost prezenţa diverselor mesaje în care se făcea referie ba la Paşte , ba la Paşti. Între timp m-am lămurit că ambele versiuni sunt corecte, totuşi sloganurile respective parcă nu încadrau cu tema. Totuşi nu am văzut nici o pască !

Un alt lucru, de fapt cel mai important că primul era ca fapt de vers, a fost prezenţa unor panouri pe care erau lipite  nişte prezentări ale mănăstirilor din Bucovina. La faza asta mi-am păscuit telefonul că deşi are de toate are o cameră foto de toată jena deci nu vă pot prezenta fotografii ale celor prezentate acolo, iar pe net nu le-am găsit încă. Ce m-a şocat, şi aşa e un cuvânt la modă, a fost faptul că în afişe apăreau imagini ale mănăstirilor de o calitate execrabilă, prelucrate într-un program dedicat şi puse acolo însoţite de un text explicativ. Nu ştiu dacă aţi ajuns să le vedeţi sau dacă mai sunt încă prezente în parc, dar calitatea fotografiilor este proastă, rezoluţia slabă şi în plus sunt semnate ca fiind fotografii când de fapt ele sunt nişte colaje mizerabile. Dacă vă uitaţi mai atent o să vedeţi că toate au cam acelaşi cer iar pe alocuri se vede cu au rămas urme de la vechiul fundal. Nu am înţeles de ce anumite elemente au fost făcute cu “Blur” iar la una dintre imagini nu s-a putut avea răbdare pentru a lăsa o persoană să intre în mănăstire ci a fost surprins pe jumătate în uşa acesteia.  Dacă tot ai vrut să prezinţi o construcţie cu semnificaţie deosebită de ce nu s-au putut face nişte imagini tip panoramă pentru a obţine rezoluţie şi claritate ? Probabil cel care a prelucrat imaginea a auzit că există Photoshop şi a zis că ştie şi el să se joace cu nişte poze, că ce e aşa de greu, doar CS5 face singur selecţiile. Poate că da, nu am avut ocazia să-l experimentez dar cu siguranţă de corectarea culorilor nu a auzit. Ce e trist e că aceste afişe sunt semnate de o tipografie, cred, pe site nu este explicit menţionat acest lucru, sub numele de SignFactory.ro care cică este marcă a lui AROND. Referitor la colajele ruşinoase de care ziceam şi pe care s-au luat probabil bani frumoşi, acestea sunt semnate ca foto de Petru Palamar.

Am să încerc să ajung prin parcul din centru să le fotografiez dar dacă aveţi curiozitatea treceţi pe acolo şi vedeţi ce minunăţie de promovare a făcut organizatorul târgului. Dacă ar putea cineva să facă rost de versiunile originale ar fi şi mai bine.

PS: Cam aşa se prezintă situaţia.