Ce nume are telefonul tău inteligent ?

Cică dacă ai un telefon inteligent, “smart”, eşti şi tu mai inteligent, sau cel puţin aşa pretinde o reclamă idioată de pe la noi. Totuşi ce ar trebui să însemne că un telefon sau echipament de orice fel este inteligent ? Cred că inteligenţa maşinăriilor ce ne înconjoară zi de zi stă în faptul că ar trebui să fie în stare să facă anumite lucruri pentru noi mult mai rapid decât generaţia veche şi mai ales în mod automat. Totuşi cum poţi pretinde că un telefon este “smart” când nici nu ştii cum îl cheamă ?

Cum adică cum îl cheamă ? De exemplu telefonul meu este produs de Sony Ericsson, face parte din Familia Xperia şi numele lui mic este X8. Acelaşi lucru se poate spune şi de majoritatea telefoanelor inteligente de pe piaţă, pe care le cheamă de exemplu:  E7, N9, S, S II, X10, One, etc. Mai sunt evident şi denumirile alea ciudate din multe cifre şi litere pe care nu le ţine minte nimeni sau poate nici nu le ştie.

Deci când îţi iei telefonul tău drag în mână şi-l învârţi pe toate părţile, de unde ştii cum îl cheamă ? Majoritatea producătorilor afişează pe telefoane doar numele firmei şi în cel mai bun caz familia din care face parte, de exemplu Xperia. Singurul producător care are afişat numele telefonului pe carcasa telefonului este Nokia. Asta spune multe despre cei care gândesc personalitatea unui telefon şi mai apoi probabil reclamele. Dacă de exemplu vezi în magazin un telefon care îţi place în mod deosebit cum spui altora despre el, cum le spui “am văzut un telefon super tare, luna viitoare mi-l iau, e de la Samsung (de exemplu) … dar când mă duc să-l cumpăr habar nu am cum îl cheamă”. În acceaşi idee cum faci diferenţa între Galaxy S şi S Plus , sau între Nexus S şi Nexus S I9023 ?

Poate pentru unii acest lucru este lipsit de importanţă dar am şi eu o întrebare pentru ei: când că lăudaţi cu noua jucărie, cum dovediţi că este ceea ce pretindeţi, mai ales dacă telefonul este proaspăt lansat ? Dacă tot e bătaia asta pe telefoane cred că unele ar merita nişte nume mai potrivite, totuşi sunt destul de scumpe şi unii le cumpără doar pentru a avea cu ce se lăuda.