Bacalaureatul ultimul examen

Examenul de bacalaureat este, din câte ştiu, singurul examen de gen din viaţa unui om. În nici o altă etapă din procesul de învăţare, elevul nu se mai întâlneşte cu un examen de asemena anvergură. La BAC ţi se cere să prezinţi informaţia acumulată pe parcursul a 4 ani în termen de câteva zile în examene consecutive, cu maxim o zi între ele. Consider că acest lucru este greşit sau cel puţin greşit înţeles. Este un efort foarte mare pentru un copil al cărui creier a ajuns la maturitate de nici 2 ani să îi ceri să se prezinte în faţa unei comisii care îl va judeca aspru şi îi va decide viaţa, pentru prima şi ultima dată în acest fel.

De ce pentru prima şi ultima dată ? Pentru că mai apoi dacă un copil doreşte să îşi continue studiile el trebuie să aleagă între a merge la facultate sau a urma o specializare postliceală. Supriza pe care o are este că din acel moment, în cazul facultăţii, trebuie să înveţe şi să înţeleagă o cantitate mare de informaţii într-un timp acceptabil, cele 14 săptămâni, dar nu trebuie să susţină toate examenele , chiar dacă numărul lor ajunge şi până la 8 sau mai mult în unele cazuri, în câteva zile. Nu, el are timp să se pregătească pentru fiecare examen în parte cel puţin 2 zile până la următorul examen şi în plus materia este mult redusă faţă de ce a trebuit să înveţe pentru BAC. În plus, dacă consideră că este depăşit de situţie sau nu reuşeşte să se pregătească la toate materiile poate să nu le susţină pe toate, astfel restul rămânând ca restanţă pe care le poate da mai târziu în timpul anului fără a fi pus în pericol de pierde anul, aşa cum nu se întâmplă la BAC. Este adevărat că pierde unele benificii cum ar fi o bursă dar obiectivul lui de a promova este atins.

Eu cred că examenul pe care l-am dat cu toţii la terminarea liceului a fost unul foarte greu, mai ales pentru acel moment şi ar trebui schimbat. În plus că în acel moment se hotărăşte poate ce viaţă va avea un om. Şi ce dacă copie, cu toţii am copiat, am trişat, am încercat să păcălim sistemul astfel încât să trecem mai departe şi nu neapărat că n-am vrut să învăţăm ci poate că deoarece o anumită materie nu ne-a plăcut sau nu am înţeles-o. Ar trebui implementată altă procedură pentru asemenea faptă. Nu consider corect ca un copil să fie dat afară din BAC pentru că este prins că copie, căci el va avea a doua şansă de-abia peste un an de zile şi oare câţi vor mai veni la examen, câţi vor mai repeta iar materiile interminabile ? Cred că puţini, căci între timp foamea bate la uşă, începe o altă etapă din viaţa unui om, în care trebuie să îşi asigure un viitor, un loc de muncă, o familie.

Eu consider că Bacalaureatul ar trebui să funcţioneze ca şi examenele din timpul facultăţii, să poţi da reexaminare în toamnă. Dacă nu iei toate probele la bac în acest caz tot pierzi, pierzi prima înscriere la facultate, primele burse, să fii printre primii din promoţie, ş.a.m.d.

Cât despre notarea egală între unul care îşi rupe gâtul pentur un şase la un colegiu de prestigiu dintr-un oraş mare şi unul care ia nouă la o şcoală profesională, nu este corectă. Ar trebui să se dea examene în funcţie de nivelul şcolii iar dacă un elev dintr-o şcoală vrea să dea examen la cel mai înalt nivel deoarece el ştie dar a ajuns la o şcoală slabă din greşeală să o poată face. Diferenţierea să se facă şi la admiterea la facultate, să se aloce un procent la nota de admitere în funcţie de nivelul şcolii absolvite, astfel încât să se evite situaţii de genul că un copil a avut note bune pe parcursul liceului dar la BAC s-a blocat de emoţie şi a greşit sau a fost bolnav, lucru ce l-a determinat să obţină o notă slabă, sub nivelul său de pregătire.

Oricum este foarte greu să judeci un copil de 18 ani cu mintea unuia de 50 de ani. Ai toate şansele să greşeşti mai ales dacă pleci de la premiza că toţi sunt la fel. Hai să nu mai aruncăm cu pietre în copiii noştrii, să nu âi descurajăm chiar când se află la început de drum în viaţă, să încercăm să-i sprijinim.