Anvelope de iarnă din noiembrie până în martie musai

Incepand cu noiembrie 2011 anvelopele de iarna vor fi obligatorii atat pentru autovehiculele comerciale, cat si pentru autoturisme, daca se circula pe drumuri acoperite de polei, gheata sau zapada, potrivit ultimei hotarari a Guvernului.

In cazul nerespectarii prevederii, se va aplica o amenda de 2500-4000 lei pentru autovehiculele care circula pe drumurile publice cu zapada, gheata sau polei, se arata in textul ordonantei propuse de catre Ministerul Transporturilor. In plus, ministrul Anca Boagiu a mentionat ca anvelopele “all season” sunt acceptate conform standardului.

Pentru autovehiculele comerciale, anvelopele de iarna sunt obligatorii pentru axele motoare, in timp ce pentru autoturisme obligativitatea este pentru toate cele patru roti.

Mai mult decat atat, in situatia in care un autovehicul care nu are anvelope de iarna este implicat intr-un accident, in urma caruia drumul este blocat sau deteriorat, Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi isi va putea recupera prejudiciul, insemnand costurile interventiei de degajare a sectorului de drum afectat si a costurile de reparare a drumului. “Recuperarea se poate face atat de la asigurator, cat si de la proprietarul autovehicului sau al firmei de transport daca acestia sunt vinovati”, a mai spus ministrul Boagiu.

(sursa)

Astfel, cauciucurile de iarnă devin obligatorii între 1 noiembrie şi 1 martie. Potrivit ordonanţei, conducătorii autovehiculelor care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără anvelope de iarnă, sunt sancţionaţi cu reţinerea talonului şi amendă de până la 4000 de lei.

În cazul vehiculelor de transport marfă sau persoane, neechiparea cu anvelope de iarnă şi lanţuri este pasibilă de amendă între 2500 şi 4000 de lei, precum şi reţinerea talonului. În caz de accident, la sancţionarea cu amendă se adaugă o sumă dedicată reparării drumurilor şi despăgubirilor pentru pagubele produse.

(sursa – ajustat)

 Cică ar fi vorba despre OUG 5/2010 dar nu o prea văd amintită prin ştiri iar într-o versiune găsită de mine nu specifica nimic de luna martie. Nu ştiu ce să cred, cu se fac legile la noi şi apoi ştirile mă doare capul, concluzia e că pe la sfârşitul acestei luni să vă puneţi cauciucuri de iarnă. Că dup-aia o să fie cald şi noi o să ne roadem alvelopele aiurea pe banii noştrii e altă poveste. Recomandarea mea este să nu le oferiţi motive de a vă uşura de bani pe binevoitorii cu legea în mână.

3 Comments

  1. In lege nu se specifica intervalul temporar in care exista obligativitatea folosirii anvelopelor de iarna ci doar conditia ca drumul sa fie acoperit cu zapada, gheata, polei..

  2. La chestia asta ma gandeam si eu, cumva nu te obliga sa ai cauciucuri de iarna dar daca ninge si nu le ai te-o mancat. Trebuie urmarita prognoza, mai complicat daca ai drumuri lungi sau pe la munte. La cum ninge la noi de pe azi pe maine e complicat daca te prinde fara cauciucuri bune.

Comments are closed.