Ce şi cum fotografiem ?

Fotografia face parte din viaţa noastră, chiar dacă nu avem un aport direct la realizarea ei. Ea este peste tot, în reclame, pe stradă, pe internet, oriunde apare un mesaj ce trebuie văzut. Deşi tehnologia a evoluat considerabil în ultima perioadă, captura de imagini se confruntă cu aceeaşi mare problemă ca la începuturi şi anume depozitarea. Înaintea erei digitale fotografia era suprinsă pe film, acesta fiind şi principala metodă de arhivare, doar cele mai importante fotografii fiind scoase pe hârtie. În zilele noastre aparatura ne permite să facem mii de fotografii într-o singură zi dar când ajugem acasă ne confruntăm cu problema depozitării acestora, mai ales dacă dimensiunea fizică a acestora este semnificativă. Acestea fiind condiţiile trebuie să facem un compromis, ori selectăm doar cele mai reuşite şi le arhivăm prin mijloace proprii cum ar fi hdd-urile de mare volum sau unităţile optice, sau le depozităm online dar le distrugem astfel integritatea deoarece nu vom reuşi să le ţinem online în versiune originală. Probabil 70% din fotografiile făcute vor fi şterse sau uitate într-un colţ de memorie şi niciodată revizualizate.

 Majoritatea dintre noi practicăm fotografiatul de ocazie, când ieşim cu prietenii undeva sau la o ocazie specială gen onomastică, întâlniri, plimbări, petreceri, etc. Acest tip de fotografie nu necesită utilizarea unei camere foto profesionale (DSLR) deoarece nu se justifică efortul. Un DSLR este mare, greu, scump şi greu de manevrat atunci când doreşti să faci o fotografie rapid şi uşor. Mulţi poate nu realizează deoarece nu au avut ocazia sau nu s-au complicat prea tare, dar fotografierea cu un DSLR implică reglarea a multor parametrii manual faţă de fotografierea cu o cameră foto compactă. Este adevărat că şi acestea au program de Automat dar din moment ce ai în mână o cameră cu pretenţii nu prea o să stai mult pe automat şi încet-încet o să migrezi spre Scene cam mai apoi să ajungi la cele semiautomate ca la final să te opreşti la Manual. Un aparat foto compact (săpunieră) face totul pentru tine, chiar dacă vrei s-ar putea să nu te lase să setezi unii parametrii cum sunt: timpul de expunere, deschiderea diafragmei, valoarea ISO sau expunerea. Ea face totul şi în majoritatea cazurilor chiar e un expert în mâna ta, tot ce trebuie să faci este să îţi încadrezi subiectul şi să focalizezi suficient cât fotografia să fie clară şi gata. Utilizarea unei compacte te scapă de stresul setărilor pe care poate nu le înţelegi sau la ce folosesc sau cât de mult trebuie modificate şi când. O compactă este uşor de transportat, rapidă şi ieftină. Deci dacă nu doreşti să te apuci de fotografie la modul serios, în sensul că îţi cauţi o temă, un subiect, un eveniment şi încerci să evidenţiezi cât mai bine acţiunea, ci doar faci fotografii de comprezenţă pentru a le arăta la prieteni sau a le pune pe reţelele de socializare, cea mai bună alegere este o cameră foto compactă. Dacă vrei puţin mai mult sau să ieşi în evidenţă poţi încerca o cameră foto din categorie Bridge, dar de multe ori o compactă puţin mai scumpă se va ridica la nivelul nevoilor tale mai bine decât una din clasele superioare acesteia.

Când trebuie să lăsăm fotografiatul deoparte ? Sunt momente în viaţă când ceea ce vedem trebuie doar privit, trebuie trăit, trebuie simţit cu toată fiinţa. Sunt momente ca atunci când mergem la o expoziţie, într-un muzeu, o galerie de artă, un castel renumit sau ne aflăm într-un context geografic nou pentru noi. În aceste momente ar trebui să primeze privitul, să lăsăm pe plan secund amintirile în imagini şi să trăim acel moment deoarece chiar dacă o fotografie face cât o mie de cuvinte, o privire face cât un roman de 1000 de pagini sau o poezie ce atinge 2 continente de suflete. Acest moment trebuie ales cu grijă şi nu trebuie ignorat deoarece ar putea fi unic în viaţă. O fotografie chiar dacă este foarte bine realizată îşi pierde mesajul în timp dar o imagine trecută prin filtrul minţii nu va pierii niciodată. Dacă priviţi evenimentul prin obiectiv nu îl veţi înregistra la adevărata lui valoare, aşa că întâi priviţi şi apoi fotografiaţi doar ce v-a impresionat cel mai mult sau dacă mai aveţi timp. De multe ori nu veţi putea fotografia cu bliţ, lucru care va rezulta de multe ori în imagini fără valoare, chiar dacă folosiţi un aparat semiprofesional (DSLR) iar la sfârşitul zilei o să concluzionaţi că defapt nu ştiţi ce aţi văzut deoarece nu aţi avut timp să priviţi iar imaginile luate nu transmit ceea ce ar trebui. Ochiul vede mai mult decât cel mai performat aparat foto de pe piaţă.

Ca şi concluzie aş accentua faptul că fotografiatul este bun atâta timp cât mesajul a ajuns mai întâi în mintea noastră, astfel putând alimenta procesul imaginaţiei, al viselor şi al ideilor viitoare.

1 Comment

Comments are closed.