De ce facebook ?

Multă lume are cont pe facebook doar ca nu ştie exact la ce e bun. Eu mi-am făcut cont deoarece şi ceilalţi aveau. În special facebook este folosit pentru a face publice, dar într-un mod controlat oarecum, acţiuni, amintiri, evenimente, gânduri sau păreri. Aplicaţii de acest gen atrag deoarece sunt uşor de folosit, dai două click-uri faci upload la o poză şi gata, te vede toată lumea. Totuşi aici e mica problemă, că dacă ai setat ca doar prietenii tăi să vadă ce pui pe “wall” probabilitatea ca informaţia să ajungă doar la ei e de 90%. Acest aspect face ca reţeaua facebook să fie nu o reţea de socializare, în sensul că există discuţii deschise sau se ridică probleme unde poate răspunde oricine fără a crea pagini sau grupuri dedicate, ci una cu circuit închis. Pe facebook nu poţi căuta o anumită informaţie ci doar nume de persoane, grupuri, firme, etc. Un alt aspect ciudat care se regăseşte la utilizatorul de facebook e cel legat de intimitate. Dacă întrebi pe cineva, la întâmplare, cum îl cheamă şi din ce oraş e şi vrei să îi faci o fotografie cu siguranţă se va uita urât la tine şi te va lua la “3 păzeşte”.  În schimb dacă respectivul are cont pe facebook ai şanse mai mari să găseşti informaţii despre el, fotografii şi păreri despre anumite aspecte, fără să îl cunoşti sau să îi ceri permisiunea.

Cea mai mare problemă a mediului virtual şi aici sunt incluse toate formele, de la site-uri web, email, blog, etc. la forumuri, este că este impersonal. Când scrii sau citeşti este foarte greu să transmiţi emoţii, să pui în cuvinte reacţia ce se poate citi pe faţa unui om când îi dai şi un banal “bună ziua”. Când trimiţi informaţie în online e ca şi cum ai arunca gunoi pe stradă, unii s-ar putea să aibă ceva de spus, alţii nu, doar că majoritatea nu prea te pot atinge. Chiar dacă îţi aduc injurii reacţia lor se rezumă la text, pe care îl poţi citi sau nu, la care poţi reacţiona în scris sau nu, cu toate că reacţia fizică este în permanenţă prezentă doar că o ai în intimitatea biroului tău unde nu te aude nimeni sau dacă te aude nu are importanţă aşa mare.

Şi totuşi de ce ne limităm la reţele de socializare sau ne protejăm datele personale deşi nu ştim niciodată cine are acces la ele în mediul online ? Probabil că cea mai bună metodă de exprimare este blogul. Acesta te reprezintă cel mai bine, este cel mai vizibil şi în plus îţi oferă marea oportunitate să te exprimi aşa cum îţi doreşti, să îţi faci un stil, să atragi atenţia unora pe care nici nu-i cunoşti dar poate îţi pot schimba viaţa. Orice se scrie pe facebook se poate scrie şi prezenta şi pe un blog. Marea diferenţă e că ceva scris acum 2 ani poate fi recitit sau vizualizat oricând pe când pe facebook sau tweeter informaţia este valabilă unori până la câteva zile, deci dacă ai ratat-o ai pierdut-o şi nu ai posibilitatea să afli vreodată dacă era importantă.