Castelul Sturdza

Castelul Sturdza de la Miclăușeni, cunoscut și sub denumirea de Palatul Sturdza, este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria, în satul Miclăușeni, la o distanță de 20 km de Roman și 65 km de municipiul Iași (conform wikipedia).

Din păcate acest castel este uitat de cei care ar trebui să se ocupe de aspectul său şi de promovarea la nivel internaţional. La exterior este superb ca şi aspect arhitectural, dar la interior se văd semnele trecerii timpului şi a omului prin camerele sale. Din păcate la interior se regăsesc în majoritatea cazurilor doar pereţi nerestauraţi şi camere golite de mobilierul original.

Din păcate aceaaşi soartă o are şi o altă clădire deosebită din România, alta dintre cele multe, mai exact Castelul Cantacuzino din Buşteni. Acolo veţi regăsi aceleaşi săli goale, impresionante prin decorul lor ce a rezistat pe pereţi, vitralii dar şi de arhitectura interioară a acestora.

Păcat cum aşa nişte minunăţii sunt lăsate în voia vremii, bine că avem pavele de beton pe trotuare, cel puţin ne-am luat de-o grijă.