Fotografii cu sau fără watermark ?

Sau altfel spus cum să strici o fotografie bună…

De când m-am apucat de fotografiat, nu e mult dar cel puţin îmi place, mi-am pus întrebarea dacă să îmi pun eticheta pe fotografii. Eticheta fiind acel watermark ce se regăseşte pe foarte multe fotografii pe de internet, nu am văzut de mult o fotografie tipărită, prin care autorii doresc să îşi lase numele pe respectiva imagine cu scop publicitar dar şi ca protecţie în caz de utilizare nedorită a fotografiei respective. Este bună şi tăguirea fotografiilor până la un punct totuşi, să îţi treci numele sau un logo într-un colţ al fotografiei nu e chiar un capăt de ţară, se poate elimina prin tăierea fotografiei fără pierderi prea mari de conţinut dar am văzut şi fotografii cu watermark mare pe mijlocul fotografiei şi cu transparenţă puţină, de nu reuşeam să identific ce vrea să prezinte respectiva fotografie.

Are şi munca de fotograf amator un sens şi dacă apar concursuri e bine să participi la ele. Eu aşa am făcut deoarece prin Suceava nu se înghesuie lumea să organizeze concursuri sau întâlniri cu temă foto şi am reuşit să câştig. Mai exact am luat locul I la categoria Nostalgie a concursului Maratonul Foto’12 organizat de SCS cu fotografia de mai jos. E spre bine cred eu, mă aşteptam la o calitate mai bună a jurizării dar mai mult nu se pot face sau spune.

nostalgie_resize

Am ajuns la concluzia că nu îmi voi marca în nici un fel fotografiile. Dacă sunt doritori să le folosească să o facă, eu îmi voi recunoaşte munca oricând şi oricum fotografiile mele sunt totuşi semnate în versiunile originale. Dacă doriţi să vedeţi şi altfel de fotografii făcute de mine decât cele ce le urc pe forumSuceava.com vă aştept pe pagina mea foto de facebook la adresa facebook.com/Codrinphoto .