Cu buletinul la schimbat

Dacă sunteţi printre cei cărora le expiră cartea de identitate, sau buletinul după cum se ştie în popor, s-ar putea să aveţi neplăcerea de a afla că acesta trebuie schimbat. Din nefericire pentru unii dintre noi acest proces de schimbare a buletinului poate fi anevoios. De exemplu dacă eşti din Suceava şi constaţi că îţi expiră buletinul în 30 de zile trebuie să faci următoarele: să te informezi ce acte îţi trebuie, unde trebuie depuse şi în ce termen. Simplu de spus dar mersul evenimentelor e puţin altul. La o căutare pe internet a evidenţei populaţiei Suceava ajungi la acest site. Cât este el de legal şi de actualizat greu de spus dar orbecăind prin el ajungi într-un sfârşit la pagina în care ţi se comunică de ce acte ai nevoie pentru eliberarea actului de identitate la expirarea termenului de valabilitate.

De pe site aflăm următoarele:

Documente necesare:

 • cererea pentru eliberarea actului de identitate;
 • actul de identitate şi cartea de alegător, dacă este cazul;
 • certificatul de naştere şi certificatul de căsătorie, dacă este cazul, original şi copie;
 • hotărârea de divorţ, definitivă şi irevocabilă, după caz, original şi copie;
 • certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţului supravieţuitor, original şi copie;
 • certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, original şi copie;
 • documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă, original şi copie;
 • chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate;
 • timbru fiscal sau chitanţa reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru.

Din păcate nu sunt specificate următoarele:

 • cererea se completează pe loc şi poate fi luată de la ghişeul instituţiei
 • certificatul de căsătorie trebuie dus indiferent dacă nu v-aţi schimbat numele sau dacă sunteţi bărbat
 • informaţii despre documentul care face dovada adresei de domiciliu se regăsesc la sfârşitul paginii web, dar nu există o ancoră care să ne ducă acolo, din cele numerotate cel mai ieftin este să te duci cu proprietarul după tine în cazul în care eşti luat în spaţiu, datele acestuia se vor completa pe verso cererii
 • chitanţa şi timbrul fiscal se achită la primărie şi însumează 12 ron

De asemena pe site nu se regăsesc la vedere următoarele informaţii: programul de la ghişeu (el se găseşte totuşi sub ramura Servicii locale de evidenţă – DMEP Suceava), faptul că actul de identitate se eliberează în termen de 40 zile – am aflat la faţa locului, nu am mai insistat să sap pe site.

Pentru perioada în care se emite noul act nu am văzut pe nimeni din cei care depuneau dosarul să plece cu vreo hârtie prin care se dovedea că au depus cartea de identitate spre schimbare. Nu ştiu ce se întâmplă în acest caz dacă te legitimează poliţia sau jandarmeria. Eu am fost inspirat şi am zis că sunt şofer şi am nevoie de buletin şi nu mi l-au luat, am completat pe cerere că rămâne la mine şi gata. Totuşi dacă nu întrebam eu ce se întâmpla, că totuşi pe cerere nu e nimic de bifat, deci nu s-a gândit nimeni să treacă în cerere această situaţie, trebuie menţionată în clar în secţiunea dedicată. La întrebarea cum procedez dacă am nevoie de CI în regim de urgenţă răspunsul este următorul, nu l-am găsit pe site: se face o cerere scrisă prin care se solicită acest lucru, nu se percepe nici o taxă. De asta am aflat tot la ghişeu iar adeverinţa care a însoţit cererea am anexat-o de la mine putere, nu ştiu dacă mă întorcea cu cererea dacă o lăsam singură, scrisă pe bază de încredere. În cazul formulării unei astfel de cereri termenul de eliberare se reduce la 7 zile calendaristice.

La tot bâlciul ăsta se adaugă evident 1 oră de stat la coadă. Ar fi bine totuşi să mergeţi din timp să depuneţi aceste acte nu de alta dar s-ar putea să fiţi certaţi pentru întârziere de personalul de la ghişeu. Sunt totuşi curios de ce trebuie toate actele acestea, în ce măsură dacă nu merg cu proprietarul după mine pot comite o infracţiune, de ce nu se pot depune aceste acte online având în vedere că nici unul nu este legalizat expres, de ce trebuie să ştiu eu când îmi expiră buletinul şi nu sunt înştiinţat prin poştă de poliţia română de acest fapt, de ce nu există formulare tipizate pentru toate cererile ce se fac şi de ce nu se pot ele descărcare online, de ce e aşa de complicat să îţi schimbi CI ?

3 Comments

  • O fi, totusi pe buletin scrie ca e eliberat de SPCLEP (Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor) iar la Suceava se cheama Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor, cumva DJEP, iar oficial SPCLEP Suceava nu exista online. E ciudat oricum.

Comments are closed.